top of page

Cele mai întâlnite întrebări

Știu că începerea unui proces psihoterapeutic vine la pachet cu o mulțime de emoții și întrebări. Sper că acest Q&A ghid îți va fi de ajutor. 

Aș vrea să știu...

Atunci când dorești să începi un proces de psihoterapie este posibil să ai o mulțime de întrebări - dar poate fi dificil să știi pe care să o adresezi. După ce vei citi acest articol, vei afla răspunsul a celor mai întâlnite întrebări.

Ce este psihoterapia?

Psihoterapia este un proces de tratare a afecțiunilor psihologice (ex. anxietate, depresie, atacuri de panica, etc.), de modificare a gândurilor și credințelor dăunătoare, de procesare emoțională și control comportamental. 

În timpul psihoterapiei, înveți lucruri despre propria persoană, te vei cunoaște mai bine și vei reuși să deții, pas cu pas, controlul asupra propriilor decizii, emoții, gânduri și comportamente. 

Altfel spus, psihoterapia este un proces de transformare și descoperire continuă a propriei persoane, menit să creeze circumstanțele propice unei vieți fericite și sănătoase.

2

Ce se întâmplă la psihoterapie?

Fiecare experiență psihoterapeutică este unică și diferită pentru fiecare persoană. Cert este că vei fi într-un spațiu sigur și fără judecăți. În acest spațiu se vor explora credințe și perspective, se vor dezvalui amintiri și se vor elibera dureri și suferințe.

3

Vreau să vin la terapie, dar nici nu vreau să vin la terapie. Sau, îmi este frică să vin la terapie. Sau, simt că am nevoie de terapie și apoi, odată ce fac programarea, mă simt mai bine și decid să nu mai merg. Este normal?

Da, este foarte normal!

Majoritatea oamenilor simt ambivalență în ceea ce privește venirea la terapie. Ceva din interior vrea să se simtă mai bine, dar o altă parte poate fi îngrijorată că terapia va dezvălui ceva la ce nu poate face față sau unii ar putea simți că viața este „destul de bună” și doar oamenii cu „probleme reale” au nevoie de terapie.

 

Dacă există ceva în interior care te atrage către psihoterapie, ai încredere în impuls. Aceasta este partea din tine care vrea să crească și să găsească vindecarea. Este adevărat că terapia poate fi incomodă, deoarece schimbarea vine uneori cu dureri. 

4

Trebuie să fii în criză pentru a apela la psihoterapie?

Răspunsul scurt este, cu siguranță nu! Este adevărat că mulți oameni așteaptă până când sunt în criză înainte de a începe terapia, dar cu siguranță nu este o cerință. De fapt, atunci când nu suntem în criză, poate însemna că aspectele mai profunde ale terapiei pot începe puțin mai repede. Orice motiv care te aduce la terapie este un motiv bun, pentru că înseamnă că ceva din interior vrea să fie auzit și să devină împuternicit.

5

Cât costă o sesiune de psihoterapie?

Prețul unei sesiuni este de 200 lei și durează aproximativ 50-60 de minute. Există posibilitatea achiziționării unui abonament, unde, prețul unei sesiuni este redus.

6

Cum arată prima sesiune?

 La prima ședință, vom explora problemele cu care te confrunți și nevoile tale de la psihoterapie. În cazul în care nu știi exact care sunt nevoile tale, nu îți face griji căci ca și terapeut, te voi ajuta și ghida în conversație astfel încât să pot înțelege cine ești, cum arată viața ta și cum putem să ajungem împreună acolo unde îți dorești.

 

 Este posibil ca la sfârșitul sesiunii să simți un „da” imediat în interior și să dorești să programăm o altă întâlnire. Sau poate vei dori să te gândești la asta. Ambele variante sunt foarte ok. Uneori poate dura câteva sesiuni pentru a te decide dacă dorești să te dedici sesiunilor săptămânale. Este o relație unică și este important să te asiguri că se potrivește. 

7

E ceva în neregulă cu mine dacă mă gândesc să vin la terapie?

Absolut deloc. Dimpotrivă, doar cei preocupați de starea lor de bine, care problematizează și conștientizează, iau decizia de a începe un proces psihoterapeutic. 

8

Ce se întâmplă daca nu pot ajunge la una sau mai multe ședințe programate?

Anulările și reprogramările se vor face cu cel puțin 24 de ore înainte de programare. Zilele și orele (re)programărilor se stabilesc de comun acord.În cazul în care se anuleaza într-un timp mai scurt de 24h înainte de programare, se va achita contravaloarea ședinței programate.

Nu mai vreau să amân, vreau să încep călătoria de transformare!

bottom of page