De obicei, este mult mai dificil să ne iertăm pe noi înșine atunci când facem rău altora decât să iertăm pe altcineva care ne-a rănit. Haideți să aruncăm o privire mai atentă despre cum să vă iertați dacă ați rănit pe cineva.
Nu este nevoie de mult pentru a stârni criticul nostru interior. Ne-am putea întreba dacă modul în care am vorbit cu părinții noștri atunci când eram stresați a fost în mod jignitor sau dacă modul în care am vorbit despre un coleg de serviciu ar fi fost bârfă.
Când ne dăm seama că am rănit pe cineva, poate fi incredibil de dificil să ne iertăm pe noi înșine.
Ce este iertarea de sine?
La un moment dat în procesul de terapie, majoritatea clienților au un moment de realizare când spun: „Cred că trebuie să mă iert”.
Inevitabil, gândul lor următor sună ca: „Dar nu știu cum să mă iert”.
Îmi place acest moment. Iertarea este un subiect complicat. Ne place să vorbim despre asta în mod amabil: Trebuie doar să te ierți. Dar rareori luăm un moment pentru a descompune ceea ce înseamnă iertarea, și să nu mai vorbim despre cum ne putem ierta pe noi înșine și pe ceilalți.
Ia un moment și întreabă-te: ce crezi că înseamnă iertare?
Acest lucru este mult mai dificil de răspuns decât cei mai mulți oameni își dau seama la prima vedere.
Ce înseamnă iertarea?
Îmi place enorm de mult definiția pe care a dat-o dr. Dumitru Constantin Dulcan: „din punct de vedere spiritual, (iertarea) înseamnă pace şi armonie. Din punct de vedere ştiinţific, prin iertare, la nivel de ADN, modelul negativ este pur şi simplu şters şi se instalează în corp o bună chimie şi un echilibru energetic. E fantastic, e pur şi simplu ca resetarea unui computer”.
Când îmi însoțesc clienții prin procesul iertării de sine, aceasta este adesea o călătorie lungă și dureroasă. Iată câțiva pași care vă ajută să mergeți spre iertarea de sine:
1. Numește-ți credința de bază
Cu toții facem greșeli și le facem des! Dar, uneori, anumite greșeli au un mod de a se lipi de noi și este greu să le lăsăm să plece.
Când avem dificultăți să ne iertăm pentru o anumită greșeală, poate fi un semn că aceasta confirmă o credință de bază nesănătoasă a noastră.
Ce vreau să spun prin asta? Să aruncăm o privire la un exemplu.
Să ne imaginăm o mamă care într-o zi își pierde răbdarea și își ridică vocea la copiii ei.
Dacă are o convingere de bază că este o mamă bună, căreia îi pasă cu adevărat de copiii ei, ea poate considera această greșeală ca o abatere de la cine este. Poate că avea o zi deosebit de aspră. Se poate ierta mai ușor și poate face schimbări acolo unde trebuie să contribuie la reducerea acestei greșeli care se întâmplă din nou.
Dacă deține o convingere de bază că nu este o mamă bună, această greșeală poate confirma pur și simplu credința ei despre ea însăși. Nicio sumă de afirmare pozitivă din partea celorlalți nu poate anula rușinea până când nu va învăța să își dezlege convingerea că nu este o mamă bună.
Când facem o greșeală, avem tendința de a o verifica în funcție de convingerile noastre despre noi înșine. Dacă o greșeală nu se aliniază cu modul în care ne vedem pe noi înșine, ne putem ierta rapid. Dacă greșeala este în concordanță cu credința de bază negativă pe care o deținem, putem merge într-un loc întunecat.
Dacă aveți probleme să vă iertați pentru că ați rănit pe altcineva, investigați care sunt credințele de bază din spate.
2. Verifică realitatea
După ce descoperiți care sunt convingerile de bază, verificați acuratețea.
Din exemplul nostru anterior, dacă credeți că nu sunteți o mamă bună, este timpul să obțineți dovezi. Cu toții facem greșeli, dar există șanse mari să aveți și o listă de calități și puncte forte. Au fost momente în care ai făcut o treabă minunată fiind mama?
Când vindecăm o credință de bază negativă, ne putem confrunta cu un proces dificil. Deseori ne-am antrenat creierul să vadă doar greșelile care ne confirmă temerile, în loc să mediăm la dovezi disponibile.
3. Cere feedback
Mulți dintre noi avem nevoie de backup pentru a verifica cu exactitate realitatea convingerilor noastre de bază. Este util să aveți prietenii de încredere, cei dragi o să vă ofere un feedback pentru a vă ajuta.
Desigur, oricine care are o inimă plină bunătate v-ar oferi un feedback pozitiv. Adică, imaginează-ți dacă o prietenă de-a ta ar veni la tine și ți-ar spune: „Țipam la copiii mei, mă tem că sunt o mamă groaznică”. Desigur, reacția ta imediată ar fi să spui: „Nu ești o mamă groaznică!” Dar este important să mergi mai adânc de asta.
Așadar, dacă ceri ajutorul unei persoane apropiate pentru a te ajuta să-ți verifici convingerile de bază, rugați-i să vă ajute să vedeți dovezile pe care le văd și care arată că credința dvs. negativă este inexactă.
4. Repetă după caz
Am menționat că acesta este un proces. Chiar dacă ai o interacțiune de vindecare cu persoana iubită și simți o eliberare a iertării de sine, vei face din nou o greșeală mai devreme sau mai târziu.
Este posibil să fie nevoie să repeți acest proces de mai multe ori, în timp ce înveți să-ți perfecționezi convingerile de bază pentru a reflecta mai exact o realitate echilibrată.
Comments